12 en 13 mei

The lady with the lamp

Ik prijs mezelf gelukkig met het bezit van een praktische bureau-agenda. Zo eentje waarmee je in één oogopslag een hele week aan acties en afspraken kunt overzien. Voor volgende week vrijdag, 12 mei, maakte ik een afspraak. Die werd keurig door mij genoteerd. 12 Mei, mijn ziekenhuisachtergrond liet een belletje rinkelen. Inderdaad 12 mei is de dag van de verpleging. Warempel dat stond ook nog in mijn bureau-agenda. Met een glimlach denk ik terug aan de jaren dat ik in het ziekenhuis werkte. Op 12 mei was er van de zijde van het ziekenhuis iets lekkers bij de koffie en een enkele externe relatie fêteerde op iets aardigs. Dat waren nog eens tijden.   12 Mei is voor de niet zo bekenden met de wereld van de ziekenzorg de verjaardag van Florence Nightingale, de grondlegster van de ziekenzorg en later de verpleegzorg.

 

Nadat de afspraak op de twaalfde was genoteerd zag ik dat er op zaterdag 13 mei ook iets bijzonders te vieren is. Dit is de Dag van de Eerlijke Handel. Ik moest bij deze aanduiding fronzen. Is dit niet een soort van contradictie. Handel en eerlijkheid verdragen die elkaar wel goed? En als dat wel zo zou zijn waarom dan plotsklaps een speciale dag daarvoor in het leven roepen? Deze dag dan plannen na de dag van de verpleging, de dag waarop we gedenken aan iemand die op altruïstische wijze zorg bod aan anderen? Het enige goede dat ik hierbij kon bedenken is dat verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en andere professionals die zorg verlenen uitermate flexibel moeten zijn en uit gaan van de vraag van de ander. Van een vraag waarbij het persoonlijke belang van de verlener van de zorg, de aanbieder, ondergeschikt is. Weet dat het eerlijke handelen, het zorgvuldig handelen voor alle werkers in de zorg een ingebakken overtuiging is. Een overtuiging die al bestaat sinds Florence Nightingale en nu nog dagelijks in de praktijk wordt uitgeoefend.

Hier in Twente is 13 mei ook een dag om te gedenken. In deze maand van gedenken wordt deze zaterdag 13 mei stil gestaan bij die zaterdag, 17 jaar terug. Op die dag in 2000 werd een woonwijk weggevaagd en dat kostte mensenlevens, vele verwondingen en heel veel verdriet. Dat is wat anders dan eerlijke handel. 13 Mei is dus ook een dag om eerlijk met elkaar om te gaan. Eigenlijk zoals alle dagen. Ergo: De dag van de eerlijke handel kan worden vervangen door de dag voor fair trade. Dan helpen we elkaar wereldwijd op een eerlijke manier.

Geplaatst onder Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *