Anoniem

Dit bericht schrijf ik vanuit een verwondering, vanuit een boosheid en ook vanuit bezorgdheid. Niet vanuit angst. Angst lijkt me een verkeerde richtinggever, angst leidt tot onttrekking aan de maatschappij, leidt tot anonimiteit.

Op dinsdagavond, 22 mei 2017, werd een geweldige avond voor duizenden jongeren en volwassen abrupt vernield door een bom. Ondanks dat de naam van de dader inmiddels bekend is, heeft hij zich op anonieme wijze tussen de levensgenieters weten te wringen.  Op deze zelfde anonieme manier heeft hij zijn gruwelijke visitekaartje achtergelaten. Mensen zijn gedood en gewond. Geluksbeleving, deelnemen aan de maatschappij, vertrouwen in onbekenden, het delen van ongecompliceerd plezier, geloof hebben in vrienden die je dacht te kennen zijn met één handeling uit het menselijke brein verstoten. Dit kan toch niet waar zijn?

Vorige week werd een kennis van ons zo maar bij het honden uitlaten in elkaar geslagen. Zo maar, zonder aanleiding. Waarom? Impuls gedrag van een ander? Ongenoegen over een situatie? Wie zal het zeggen? De eerste reactie van ons was dat wij daar, op die plek waar de mishandeling heeft plaats gevonden nooit meer de hond uit gaan laten! Wat een menselijke en ook domme reactie. We mogen ons, ook in de privé sfeer niet laten leiden door angst.  Angst sluit ons op in onszelf. Angst brengt ons niet verder. Als mensen willen we verder, willen we met anderen leven en een levende maatschappij vormen. In elk geval geldt dat voor ons.

Wij wensen jullie allemaal een goede deelname aan onze maatschappij toe.

Geplaatst onder Blog. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Anoniem

  1. Herald zei:

    Mooi bericht Jan

    Leven vanuit angst is precies wat de daders ons willen laten doen. Daarin ga ik niet mee. Aanstaande maandag speelt mijn held Eddie Vedder in de HMH. Ga ik daar naar toe? Ja natuurlijk! En ik ga genieten alsof het mijn laatste dag is.

  2. Nancy Kamphuis zei:

    Wat heb je dat weer mooi verwoord Jan, precies zoals het is en zoals het moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *