Betekeniseconomie

Het is heel normaal om te bedenken dat geld voor mensen een belangrijke, zo niet, de belangrijkste drijfveer is in het economische verkeer.

Echter naar mijn opinie heeft de op geld gestoelde economie zijn langste tijd gehad! Tijdens mijn studietijd werden wij, als studenten, al gewezen (bij filosofie) op de 2 of 3 daagse werkweek, de recreatie-economie, het basisinkomen voor iedereen en de veranderende waarden in het economische verkeer. Voorlopig rekenen we nog in de bekende valuta zoals Euro’s en Dollars. Het is nog maar een kwestie van tijd en deze rekeneenheden worden afgeschaft. Dan komen er nieuwe en naar mijn idee betere rekeneenheden voor in de plaats.

Nu al kunnen we op elk willekeurig moment van de dag via een app aangeven hoe onze bloeddruk is, hoe hoog onze hartslag is, wat ons energieniveau is en of we bij moeten eten of juist nog niet. Zo kunnen we aangeven of ons gelukkig voelen of depressief en dat allemaal dankzij de digitale hulpmiddelen die ons ter beschikking staan. Nog even en dan kunnen we persoonlijke tevredenheid ten aanzien van ons werk registreren en analyseren. Dan weten we wanneer we effectief waren in ons werk, dan realiseren we ons of we zelf vinden (en misschien ook de klant) dat we klantgericht aan het werk waren. We meten dan de tijd die we nodig hebben gehad voor het volbrengen van een (deel-)taak. Of wel; we worden ons in toenemende mate bewust wat onze persoonlijke betekenis is voor het economische verkeer en voor het maatschappelijke verkeer.  betekenisvol-werkOngemerkt ontstaat er derhalve een totaal andere rekenmethodiek op basis van nieuwe normeringen om onze economie te meten en te waarderen. De betekenis die we persoonlijk in brengen wordt dan de standaard om ons te meten aan anderen, als we dat dan nog zouden willen doen? De vraag die dan overblijft is of dat laatste wel getuigd van betekenisvolheid. Wie zal het zeggen?

Geplaatst onder Blog en getagt met , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *