EK 2016; ‘het peterprincipe’

Je dromen en ambities waar maken. Daartoe worden velen van ons gestimuleerd. Ogenschijnlijk een geweldig goed plan. Leg je lat hoog, verleg steeds je grenzen, blijf onderzoekend, behoud je creativiteit en inventiviteit. Zonder aan doemdenken te doen; realiseer dat alles zijn grenzen heeft. Ook je ambities!

Regelmatig ontmoet ik gefrustreerde werkzoekenden. Zij hebben het plan opgevat om een rol of functie op tenminste een bepaald organisatorisch niveau te bemachtigen, kost wat kost! Bijna met zekerheid kun je voorspellen dat de frustratie alleen maar toeneemt, de afwijzingen zijn aan de orde van de dag en dan wanneer het wel lukt om de baan te bemachtigen is het afbreukrisico en de teleurstelling aan de horizon. Veel mensen hebben de neiging om net iets verder te reiken dan hun arm lang is, verder te willen gaan dan hun capaciteiten toelaten. Consequenties: afwijzingen, ontslagen en einde van de stijgende loopbaan.

Voor de spelers van het Nederlands elftal speelde dezelfde risico’s. Mee willen doen op het hoogste Europese niveau maar eigenlijk weten dat je daar niet thuis hoort.  bal wk 1Een afgang is dan het gevolg. Blijven geloven in je eigen sprookje kan altijd. Realiseer je dat sprookjes niet bestaan en die verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Volgend jaar gaan we genieten van de kwaliteiten van andere teams. Kijken wat hun kwaliteiten en prestaties zijn en zien dat we van hun voorbeelden ons voor kennis brengen. Beseffen waar je thuis hoort maakt je een stuk rustiger en gelukkiger. Voor sprookjes moet je in de Efteling zijn. Voor de werkelijkheid, bij jezelf.

Geplaatst onder Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *