In Coronatijd werken als uitvaartspreker

Alles, maar dan ook alles, is anders dan normaal in deze tijd van Coronacrisis. Niet alleen het aantal overlijdens is bijzonder hoog. De mogelijkheden voor het goed afscheid nemen en te rouwen zijn op hun kop gezet.

Ondanks dat het aantal belangstellenden beperkt moet worden bij een afscheid ligt er een mogelijkheid om anderen bij het afscheid te betrekken. De digitale hulpmiddelen zijn weliswaar een slechte vervanger van het persoonlijke contact, ze bieden wel de mogelijkheid om later, over enige tijd, met elkaar terug te kijken naar het afscheid en de plechtigheid die daarvoor gehouden is. In mijn rol als spreker bij uitvaarten en crematies word ik ook geconfronteerd met beperkingen. Vooral in de voorbereiding van mijn toespraak.

De digitale middelen bieden hulp. In de voorbereiding neem ik telefonisch contact op met de contactpersoon van de familie. Ik leg dan alvast een aantal vragen voor die als leidraad kunnen gelden voor een later gesprek. Daarnaast vraag ik naar de mogelijkheid om met elkaar te kunnen ‘beeldbellen’. Veelal vindt het tweede contact dan een paar uur later plaats.

Via het beeldbellen zie ik niet alleen de familie ik probeer ook een beeld te krijgen van de sfeer en impact rondom het overlijden van het familielid. Tijdens het gesprek wordt het leven van de overledene besproken. Omdat mijn vragenlijstje bij de familie ligt zijn zij goed voorbereid op het gesprek. Naast de vragen die zij al kennen ontspint zich dan gemakkelijk een breder gesprek over de overledene. Na z’n half uur tot drie kwartier informatie verzamelen kan ik aan de slag om mijn concept toespraak te maken. De dag voor de crematie beeldbel ik dan met mijn contactpersoon en laat de toespraak horen voordat deze definitief wordt.

Van de afscheidsbijeenkomst kan een video-opname gemaakt worden waardoor nabestaanden later nogmaals naar de plechtigheid kunnen kijken en die kunnen delen met anderen. Een geheel andere manier van rouwverwerking, een manier die past in ons huidige tijdperk met Corona.