ARENA ouderwets advies

Eigenlijk is dit een nabrander naar aanleiding van de uitzending van donderdag 3 december. In het EO programma ARENA werd gesproken over en met langdurig werklozen. Een Rotterdammer vertelde dat hij meer dan 250 brieven had verstuurd. Wanneer hij vertelde over zijn beperkingen bleek dat vervolggesprekken uitbleven. Als hij daarbij toevoegde dat hij een actief kaderlid is van de vakbond dan hield het (sollicitatie-)gesprek helemaal op. Geen enkele werkgever wil dan verder met hem praten. Deze man vond dat werkelijk onbegrijpelijk. Hij had immers zoveel ervaring, was sociaal bewogen en in een leeftijd dat hij nog een aantal jaren voor een ‘baas’ zou kunnen werken.

Ik had graag in het panel willen zitten. Niet om deze man de oren te wassen. Dat is nooit mijn bedoeling. Maar wel om hem een spiegel voor te houden en deze dan vervolgens weer weg te nemen. Hoe zo, dat dan? vraagt u zich af!

Deze man heeft een schat aan ervaring en vaardigheden. Door zijn klassieke manier van denken en omgaan met zijn opleiding en werkervaring blijft hij houden wat hij al heeft en al lange tijd heeft gehad, namelijk werkloosheid. Met de spiegel laat ik hem naar zich zelf kijken. Mijn vragen zijn dan: “Wil houden je wat je ziet en wat er allemaal achter je ligt?”, of wanneer ik de spiegel weghaal; “Wil je ongehinderd vooruit kijken naar de toekomst?”. Wat heb je dan allemaal te bieden? Waarmee maak je anderen, lees werkgevers, blij en tevreden? Waar word je zelf enorm tevreden over? Welke capaciteiten heb je om deze tevredenheidsgevoelens waar te maken? Wat kan en wil je verder ontwikkelen samen met collega’s en de werkgever? Zomaar een aantal vragen die toekomst gericht zijn, vragen die zicht op perspectief geven.

Helaas bood niemand in de studio, bij het programma Arena van EO de man een handreiking voor de toekomst. De vakbondsbestuurder, de werkgevers en andere aanwezigen bleven in hun oude denkpatronen haken en dat is volgens mij ouderwets. Overigens gebruik ik liever de term werkzoekenden, mensen die actief bezig zijn met hun toekomst.

Geplaatst onder Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *