PRET met regelruimte

rozBij het ROZ, het Regionaal Ondersteuningscentrum voor Zelfstandigen vond op maandag 10 oktober het ZZP-café voor de elfde keer plaats. Voor deze gelegenheid was een spreker uitgenodigd; de heer Pascal Bos. Hij werkt als manager engineering bij JAZO in Zevenaar. Bij bijzonder inspirerende spreker.

pascal_2500x500

Pascal Bos met de ‘pret-symbolen’ van JAZO

Het thema van de spreekbeurt van de heer Bos is: van NIKS naar PRET. Beide woorden zijn acroniemen voor Negatief, Individueel, Kleinerend en Somber. De tegenhanger is PRET en dat staat voor Positief, Respect, Enthousiast en Team. Door deze mindset-wisseling te bewerkstelligen bij zijn collega’s en medewerkers heeft dit geresulteerd in een verhoging van de productiviteit en rendementen maar vooral en van de betrokkenheid bij elkaar en bij de organisatie. De grootste winst zit in het feit dat de medewerkers elkaar helpen bij het oplossen van problemen, de overdracht van kennis en ervaring als een vanzelfsprekendheid ervaren, muren tussen afdelingen en hun belangen werden geslecht en medewerkers voor en met elkaar voorbeelden vormden en suggesties gaven om beter samen te werken. Er ontstond een nieuwe en positieve flow in de hele organisatie. Geen gemakkelijke weg maar wel een met een resultaat waar je “u” tegen zegt. 

Voeg daarbij dat met de woorden RESPECT en TEAM medewerkers over hun functiegrenzen gaan kijken en dus de REGELRUIMTE groter werd weet je eigenlijk dat het effect maximaal is. Voor manager is dit een mega groot probleem. Dit betekent immers dat zij zaken uit handen moeten durven geven. Anderen meer regelruimte geven terwijl jij juist als manager gewend bent om die ruimte bij jezelf te houden en te beperken bij je medewerkers. De mindsetwisseling zit dus niet alleen bij de medewerkers maar vooral bij de managers. Zij zijn vaak degenen die willen meten en weten. Bij voorkeur met een hoge voorspelbare waarde. Het loslaten van het ‘meten is weten’ en lef tonen om regelruimte te bieden aan alle medewerkers verhogen het PRET gehalte van je organisatie.

depretfactorOnderstaand een tweetal linken naar videootjes over PRET voor jezelf en je organisatieleden. Door Ben Kijken is een boek geschreven over PRET.  Realiseer je dat je zelf ook een organisatielid bent! 

https://youtu.be/K1zfvurOB8o      https://youtu.be/osrO4DInJTY

Geplaatst onder Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *