Superfood

Wanneer ik bij een presentatie vertel over de methodiek die wij als KansWijzer gebruiken dan komt de metafoor van de ‘Boabab’ automatisch over het voetlicht. Ik ga dan terug naar een eeuwenoude Afrikaanse mythe. Die luidt als volgt: baobad 2Op de Afrikaanse savanne staat een boom te schitteren in de zon. De prachtige bloemen worden bezocht door insecten, de apen vinden de vruchten heerlijk, het hout wordt gebruikt om te koken en vooral de boom geeft schaduw aan mens en dier. Deze multitasker avant la lettre is tevens een ‘landmark’ en verzamelpunt voor mensen uit de wijde omgeving. De geesten vinden deze boom arrogant en besluiten om hem het leven zuur te maken. Wat doen ze? Ze trekken de boom met wortel en al uit de grond en steken hem op z’n kop weer terug! Zo, dat is nog eens ingrijpend. De baobab liet zich niet ontmoedigen. Nu groeien uit zijn in de lucht stekende wortels bladeren, draagt hij weer bloemen en vruchten. Vooral geeft hij weer steun en schaduw aan de mensen in zijn omgeving. Kortom; hij heeft weer energie om door te gaan; hij doet er weer toe!

De moraal van bovenstaande metafoor: Bij een ontslag voel je je ook ontworteld. ontslagJe leven staat op zijn kop. Opnieuw moet je jezelf gaan uitvinden, je eigen waarde heeft een enorme deuk opgelopen. Heb jij je daarvoor jarenlang ingezet voor de baas? Probeer, exact als de Baobab, jezelf kracht en nieuwe energie toe te kennen. Ook al ben je nu werkzoekend aan jou als persoon, als mens, doet het geen afbreuk. Door hernieuwd naar je kwaliteiten en mogelijkheden te kijken ontstaan er nieuwe perspectieven. Geef niet op. Er komen nieuwe bloemen en nieuwe vruchten aan jouw loopbaan.

tevredenheid voor allenDeze week werd bekend dat uit de vruchten van de Baobab zogenoemd superfood kan worden gewonnen. Laten we dat ook uit onszelf halen, dan zijn we allemaal SUPER GOED!

Geplaatst onder Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *