Zonderlandeffect

De adrenaline spoot door mijn aderen. Hij, Epke, zwierde aan de rekstok in Rio en ik zat thuis op de bank. Een letterlijke wereld van verschil. Zo intens als ik mee leefde met ‘onze Epke’. De verwachtingen waren goudomrand en huizenhoog. De voorbereidingen waren misschien niet optimaal, de tegenvallers waren onderweg overwonnen, de schade was hersteld en de motivatie was maximaal. Daarbij was de fysieke conditie goed en de concurrentie op passende afstand. Niet staat de overwinning in de weg en dan gebeurt er dit:epke 1

Met een smak kom je op de grond, terug op aarde. Aanvankelijk was het idee dat je onoverwinnelijk kon zijn. Jij bent de beste! Je past op het podium! Jou komen alle loftuitingen toe. De krans en de medaille, de felicitaties en blijdschap horen bij jou te komen. Maar het loopt anders. Want dan te doen?

epke 2Kijken wat het Zonderlandeffect is. De man op wiens schouders een enorme nationale druk rustte. De man die op alles was voorbereid, die offers heeft gebracht, getraind en knetterhard zijn best heeft gedaan. Hij stort tegen de mat en hij . . . . . . Hij staat!!!  Hij staat weer op en gaat verder.

Deelnemers aan KansWijzer behandel ik ook alsof zij de Olympische finale mogen turnen. Ook zij leveren een prestatie van wereldformaat, elk binnen zijn eigen discipline en ieder binnen zijn eigen mogelijkheden. Helaas kom je dan niet altijd op het podium, wordt er niet voor je geapplaudisseerd, is er niemand die je een baan aan biedt. Er is maar een iemand die dan weer door moet gaan en dat ben jezelf.  Mocht dat dan niet helemaal enthousiasmerenlukken dan kun je altijd de hulp van Jan Bullens verwachten. Als een soort van “Hans van Zetten” stimuleert en enthousiasmeert hij mensen om door te gaan. Om vertrouwen en geloof te hebben en te houden in de eigen mogelijkheden. Ook al val je tientallen keren van de rekstok, net zoals Epke Zonderland op de spelen overkwam, sta weer op en geloof in jezelf. Het geloven in jezelf, je zelfvertrouwen kan nooit en door anderen worden afgenomen. Houd dat onvoorwaardelijk vast voor jezelf en voor je gouden hart. De medaille dat ben jezelf, het lint wordt gevormd door anderen.

Geplaatst onder Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *